Επιγραφική Συλλογή




Ένας τεράστιος θολωτός χώρος μέσα στον αντίστροφο προμαχώνα των τειχών εκεί που είναι σήμερα η επιγραφική συλλογή. Δεν γνωρίζουμε τη χρήση του, ίσως οπλοθήκη, ίσως αποθήκη, ίσως να ανήκε στο παρακείμενο μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου. Πάντως δεν αναφέρεται στους χάρτες της πόλης.

Βρίσκεται καταμεσής της σημερινής επιγραφικής συλλογής απέναντι από το αρχαιολογικό μουσείο, τώρα το στόμιο είναι κλειστό αλλά υπάρχει μια (μάλλον επικίνδυνη) πρόσβαση από το πρανές του τείχους από την πλευρά της Λ. Ικάρου. Βασικά δεν φαίνεται τώρα από πουθενά επειδή είναι χωμένο μέσα στην καρδιά των επιχώσεων του τείχους.



Ακριβώς απέναντι από το αρχαιολογικό μουσείο στην αρχή της οδού Δ. Μποφώρ, υπάρχει ένας προμαχώνας. Λέγεται piattaforma rovescia και σήμερα χρησιμοποιείται ως επιγραφική συλλογή. Δηλαδή, βρίσκονται εκεί λίθινες επιγραφές. Καταμεσής του χώρου αυτού πριν χρόνια έγινε κάποια μετατόπιση, άγνωστο το γιατί, και βυθίστηκε ένα κομμάτι του εδάφους μέσα σε αυτόν τον τεράστιο θολωτό χώρο τον οποίο επισκεφτήκαμε με τον Καλούστ Παραγκαμιάν και μείναμε άφωνοι με αυτό που αντικρίσαμε.



Categories: