Βίλα Αριάδνη


Το 1906 ο Έβανς έκτισε τη βίλα Αριάδνη, διάσημη όχι μόνο γιατί αποτέλεσε τη βάση του κατά την τριακονταπενταετή εργασία του στην Κνωσό, αλλά και επειδή κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν η κατοικία του Γερμανού διοικητή και το ...μέρος όπου παίχτηκε η τελευταία πράξη του πολέμου στην Δυτική Ευρώπη, δηλαδή η υπογραφή της παράδοσης των δυνάμεων του Άξονα στην Κρήτη στους συμμάχους. Σήμερα πρέπει να συντηρηθεί σαν αυτοτελές ιστορικό μνημείο και με σκοπό τη μελλοντική χρήση της. Περικλείεται από τον μόνο υπάρχοντα ελληνικό εδουαρδιανό κήπο, μεγάλη όαση κρητικής και άλλης χλωρίδας και θάμνων σε συγκεκριμένους σχηματισμούς.

Ο κήπος έγινε αντικείμενο πλήρους μελέτης από την Αγγλική αρχαιολογική Σχολή με τη συμμετοχή ειδικών αρχιτεκτόνων και γεωπόνων από το Ηράκλειο. Ευρίσκεται στο κέντρο μιας έκτασης στα δυτικά του Ανακτόρου, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει το κέντρο ενός αρχαιολογικού πάρκου.

Προς τα νότια υπάρχει το Μικτό Ανάκτορο και η Ανεξερεύνητη Οικία, υψηλής ποιότητας υστερομινωικά κτίσματα και τα δύο, συνδεόμενα με τη ζώνη του ανακτόρου με τη λεγόμενη Βασιλική Οδό. Στα νότια είναι το Στρωματογραφικό Μουσείο της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής, όπου φυλάσσονται όλα τα μικρά όστρακα, τόσο σημαντικά για τη χρονολόγηση των ευρημάτων από τις ανασκαφές του Έβανς μέχρι σήμερα.

Πίσω του και δίπλα στον κήπο είναι ο χώρος των ανασκαφών της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής των ετών 1978-82, όπου ο καθηγητής Ρ.Μ. Warren ανακάλυψε σημαντικά μινωικά ευρήματα, όπως κεραμικούς κλιβάνους, μοναδικές κυκλικές κοιτοστρώσεις , όπως αυτές που σύμφωνα με το μύθο χτίστηκαν για να χορέψει επάνω τους η Αριάδνη, και μια οικία γεμάτη τελετουργικά αγγεία και τα οστά νεαρών ατόμων από τη μινωική περίοδο με εμφανή σημάδια κατακρεούργησης. Η Σχολή, σε συνεργασία με την Εφορεία, υποβάλει επίσημες προτάσεις για τη συντήρηση και στέγαση του αρχαιολογικού χώρου, έτσι ώστε να είναι ορατός από απόσταση, εικονίζοντας μια γωνία της αστικής μινωικής ΚρήτησΚρήτης.

Categories: